Çocukluğunuzdan beri, pırıl pırıl beyaz bir gülümseme istiyorsanız muhtemelen diş hekimlerinizden, ebeveynlerinizden ve reklamlardan diş macunu ile dişlerinizi fırçalamanın çok önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak sarı ve renklenmiş dişlerin yaygın nedenlerinden birisi de ağız hijyeni alışkanlıklarınız hakkında iki kez düşünmemizi gerektiriyor.
Bariz bir şekilde plak birikmesi ve kahve veya yiyecek lekeleri diş sararması ve renklenmelerin en yaygın sebepleri arasındadır, “üçüncüsü birçok insanı şaşırtacak; “dişlerinizi çok sert fırçalamak” da olabiliyor.
Evet, görünüşe göre dişlerinizi aşırı fırçalamak diye bir şey var. Peki, aşırı fırçalama nasıl sarı dişlere yol açar ve aslında dişlerinizi günde ne kadar fırçalamalısınız?
Aşırı fırçalama neden sarı dişlere neden olur?
Aşırı Fırçalama Diş Minesini Aşındırır
Aşırı fırçalamanın dişlerin sararmasına neden olabileceği iki yol vardır. Çok sert veya çok sık fırçalamanın dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine neden olabiliyor.
Diş minesinin aşınması zordur, ancak bu mümkündür. Bu gerçekleştiğinde, dişin dentin tabakası adı verilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Dentin, içinde tübüller olan canlı dokudur, bu tübüller dişlerdeki sinirlere bağlıdır ve mineyle korunmadıklarında soğuğa, asidik veya şekerli yiyecek ve içeceklere karşı daha hassas hale gelirler.
Aşırı Fırçalama Diş Eti Çekilmesine Neden Olur
Çok sert veya çok sık fırçalamanın dişlerin sararmasına neden olmasının bir diğer nedeni diş eti çekilmesidir. Dişin tabanını kaplayan küçük ince diş eti dokusu tabakasına serbest dişeti sınırı deniyor. Bu serbest kenar boşluğuna sert ve yatay bir şekilde sürekli fırçalamak – özellikle diş fırçasının sert, naylon kılları varsa – diş etinde sıyrılma başlayacak ve dişin kökünü açığa çıkaracaktır.
Dişin bu kök kısmı da daha sarıdır ve dentin tabakasına benzer şekilde diş hekimi randevusunda beyazlatılamaz veya temizlenemez.
Dişlerinizi Ne Sıklıkla Fırçalamalısınız?
Diş fırçanızdaki kılların hem yumuşaklığı hem de kalitesi önemlidir, ancak genellikle günde iki kez, iki dakika fırçalamanız öneriyoruz.
Dişlerin çok fazla sararması dışsal bir renk değişikliği olabilir. Bu, tartar ve plak oluşumunun yanı sıra yiyecek ve içecek lekelenmesinden kaynaklanır. Tüm bu dış etkenler bir diş temizliği ve cila ile tersine çevrilebilir.
Temizlemeden sonra da sararma geçmezse, diş eti çekilmesi veya aşırı fırçalamadan sonra oluşan boşluklarda diş çürüğü bile oluşabilir. Bu tür endişesi olanlar diş hekimine danışmalıdır.